Efter

Efter speelt in een nabije toekomst waarin artsen en wetenschappers verliefdheid als psychische aandoening zijn gaan beschouwen. De medische industrie springt gretig op de nieuwe diagnose in. Er openen klinieken tegen liefdesverslaving. En farmaceut Fizzler wil als eerste een geneesmiddel tegen verliefdheid op de markt brengen: Efter.

In Efter volgen we negen personages die met de introductie van het medicijn te maken krijgen. Allemaal hebben ze een eigen agenda, allemaal worstelen ze met eigen problemen en twijfels, allemaal proberen ze orde aan te brengen in een steeds chaotischer werkelijkheid.

 

Uit het juryrapport van de BNG Literatuurprijs:

 

Net als in haar eerdere werk betoont Hanna Bervoets zich in Efter een eigenzinnig schrijfster. Ze onderzoekt de obsessies van deze tijd, maar verliest zich daarbij niet in moralisme of felle maatschappijkritiek. De toon blijft steeds licht en direct, en ondanks de tragiek van de personages mag er af en toe gelachen worden. Efter is een prikkelend gedachte-experiment waarin absurdisme en ontroering hand in hand gaan. Want ontroerend is Bervoets’ roman. Alle fasen van liefde zien we voorbijtrekken en vergaan: van eerste verliefdheid, de onvermijdelijke teleurstelling die volgt, ongelijke machtsverhoudingen in liefdesrelaties, eroderende liefde - Bervoets heeft het in haar literaire waagstuk aangedurfd een dergelijke afgrond in te kijken en verdient daarvoor grote, grote lof.